Pagina wordt geladen ...
zoeken

Handelsoorlog V.S. en China.

 

Afgelopen weekend is de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China voor de zoveelste keer opgelaaid. Trump kondigde een verhoging van 5 % aan op eerder aangekondigde handelstariefverhogingen op Chinese producten. De onderliggende redenen van de handelsoorlog zijn de volgende. Trump wil ten eerste dat het handelstekort met China wordt teruggedrongen. Daarnaast is er onvrede over de manier waarop de Chinese staat interfereert in marktaangelegenheden. Ten derde menen de Amerikanen dat de Chinezen het recht op intellectueel eigendom schenden.

 

De Chinezen op hun beurt geven de Amerikanen de schuld voor het starten van het conflict en stellen dat de werkelijke reden van het opwerpen van de handelsbarrières het tegenhouden van de groei van de Chinese economie is. En daar zit natuurlijk wel wat in. De hele wereldeconomie lijdt onder het gekissebis tussen de twee grootste economische landen ter wereld, wat zorgt voor aanhoudende volatiliteit op de beurs.

 

News VS China

 

Op dit moment lijken de Verenigde Staten echter afhankelijker van de grote afzetmarkt in China dan dat China afhankelijk is van de Amerikaanse economie. De Chinezen zijn de afgelopen tijd immers druk bezig zich te investeren in Afrikaanse en Oost-Europese landen (o.a. onder de noemer “Belt and Road initiative), waarmee ze hun focus natuurlijk verleggen.

 

De afnemende afhankelijkheid en ontkoppeling van de economieën van de beide staten kan op lange termijn zeer vervelende gevolgen hebben. Wederzijdse economische afhankelijkheid is natuurlijk een welkome belemmering voor (democratische) staten om niet in oorlog met elkaar te gaan. De Leidense hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk stelt dat de komende tijd de strijd om de nieuwste technologische revolutie, het 5G netwerk, bepalend zal zijn voor welke van de twee grootmachten de komende decennia de hegemoon op het wereldtoneel zal zijn.

 

Meer weten? Neem contact met ons op!

Keurmerken

  • usp Innovatief
  • usp Dynamisch
  • usp Persoonlijke aandacht
  • usp Integraal advies