Pagina wordt geladen ...
zoeken

Nieuwe normen Nationale Hypotheek Garantie per 2021

 

Per 2021 worden de normen voor NHG aangepast. Een kort overzicht van de belangrijkste verschillen:

  • Kostengrens van € 310.000 naar € 325.000
  • Borgtochtprovisie blijft 0,7 %
  • Boeterente kan meegefinancierd worden bij huidige verstrekker
  • Oversluiten van niet-NHG naar NHG wordt lastiger

nhg banner

De kostengrens

De kostengrens wordt per 1 januari 2021 omhoog bijgesteld naar € 325.000. Indien een woning minder waard is dan € 325.000 én de koopsom met verbouwing lager is dan € 325.000, zal de hypotheek met NHG verkregen kunnen worden. Door de woning met NHG te verkrijgen krijgt u een rentekorting op de hypotheek. Op dit moment is het verschil ongeveer 0,6 %. De kostengrens wordt vanaf 2021 bepaald aan de hand van de gemiddelde woningprijs in Nederland over de afgelopen 39 maanden (met een kleine correctie).

 

Borgtochtprovisie

De borgtochtprovisie zijn de kosten die u ten tijde van het verkrijgen van de woning betaalt aan NHG. Dit geeft twee voordelen: een lage rente en de zekerheid dat u niet met een restschuld opgezadeld bljift (onder voorwaarden). De borgtochtprovisie bedraagt (net als in 2020) 0,7 % van de hypotheek.

 

Boeterente

Voor 2021 is het niet mogelijk om met NHG de boeterente mee te financieren en bij de huidige verstrekker te blijven. Dit is een nogal gekke regel, dus per 2021 maakt het niet uit of u bij de huidige verstrekker blijft of oversluit naar een andere verstrekker.

 

Oversluiten van niet-NHG naar NHG

In 2020 zijn er veel leningen overgesloten van niet-NHG naar NHG met als doel om een lagere rente te betalen. Logisch, maar dit is niet wat NHG beoogt. Zij zijn er juist om de kwetsbaarste doelgroep te ondersteunen in woningfinanciering. Daarom heeft de NHG de voorwaarden aangescherpt, o.a. zal een deel van de eventueel aanwezige aflosvrije hypotheek omgezet moeten worden naar een andere aflossingsvorm.

 

Benieuwd of dit ook voor u geldt of heeft u een vraag over de andere normen? 

Maak geheel vrijblijvend een afspraak!

Keurmerken

  • usp Innovatief
  • usp Dynamisch
  • usp Persoonlijke aandacht
  • usp Integraal advies