Pagina wordt geladen ...
zoeken

4 december 2019

Nieuwe hypotheeknormen 2020 (NHG)

Voor 2020 zijn er een paar veranderingen op hypotheekgebied. Een kort overzicht:

  • Bij tweeverdieners wordt het inkomen van de tweede verdiener in 2020 voor 80 % meegenomen ten opzicht van 70 % in 2019.
  • De kosten voor de borgtocht van NHG gaan omlaag van 0,9 % naar 0,7 %.
  • De nieuwe kostengrens bedraagt € 310.000. Daarbij is de regel toegevoegd dat zowel de kostengrens als de marktwaarde niet hoger mag zijn dan dit bedrag.
  • Toetsrente blijft 5 %.

Hypotheeknormen 2020

 

 

Tweeverdieners

Tweeverdieners mogen 80 % van het laagste inkomen meenemen bij de berekening van de financieringslast. Dit was in 2019 70 %. Deze regel geldt ook voor een aanvraag met NHG.

 

Kosten NHG omlaag

De zogeheten borgtochtprovisie van NHG gaat omlaag van 0,9 % naar 0,7 %. De borgtochtprovisie is het bedrag dat men bij het aanvragen van de hypotheek aan de Stichting Waarborgfonds betaalt. Hierdoor staat de NHG borg voor een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop, mits de hypotheekaanvrager er alles aan heeft gedaan om de hypotheek af te lossen.

Daarnaast is het per 2020 dat, in het geval van oversluiten, er alleen kosten worden betaald voor de verhoging en niet opnieuw voor het volledige bedrag.

 

Nieuwe kostengrens

De nieuwe kostengrens per 2020 bedraagt € 310.000. Daarbij mag zowel de kostengrens als de marktwaarde niet hoger zijn dan dit bedrag. Met energiebesparende maatregelen mag de kostengrens voor NHG maximaal € 328.600 bedragen.

Voor de toetslast van de financiering op basis van inkomen mogen geldverstrekkers € 9.000 buiten beschouwing laten mits deze voor energiebesparende maatregelen zijn bedoeld. Indien voor zeer energiezuinige maatregelen bedoeld, mag er € 15.000 buiten de toetslast gelaten worden. Voor een nul-op-de-meterwoning mag er zelfs tot € 25.000 buiten beschouwing gelaten.

 

Toetsrente blijft 5 %

Er is voor gekozen om de toetsrente op 5 % te laten. De toetsrente wordt gehanteerd als men een hypotheek aanvraagt met een rentevaste periode van minder dan 10 jaar.

 

Meer weten over hypotheken? 

Lees meer over hypotheken op onze hypotheek pagina.

Keurmerken

  • usp Innovatief
  • usp Dynamisch
  • usp Persoonlijke aandacht
  • usp Integraal advies