Pagina wordt geladen ...
zoeken

21-09-2020

0 % overdrachtsbelasting voor starters in 2021

Als u in de periode van 2021-2025 tussen de 18 en 35 jaar bent en een woning wil kopen, kunt u dat extra voordelig doen! U kunt namelijk éénmalig een vrijstelling krijgen van overdrachtsbelasting. Op dit moment bedraagt deze nog 2 % van de koopsom, dus dat voordeel kan fors oplopen. Op een huis van € 250.000, betaalt u namelijk al € 5.000 aan belasting, terwijl dat zal komen te vervallen. Hierdoor wordt de benodigde eigen inleg (grofweg) gehalveerd.

De maatregel is bekend gemaakt op Prinsjesdag en de gedachte hierachter is dat de overheid de aankoop van woningen voor huurders wil stimuleren. Tegelijkertijd is er namelijk besloten om de overdrachtsbelasting voor beleggers te verhogen naar 8 %.

 

 

Verwarring door de term starter:

De term starter zorgt echter voor verwarring. Bent u 38 jaar en koopt u uw 1e eigen woning, dan bent u wel starter op de woningmarkt, maar heeft u geen recht op deze vrijstelling.

 

Bent u 34 jaar en heeft u al een koopwoning, dan bent u geen starter, maar toch komt u wel in aanmerking voor de éénmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

 

Voor de regeling kijken ze of je in de periode tussen 2021-2025 voldoet aan:

  • U bent tussen de 18 en 35 jaar
  • Koper is een natuurlijk persoon
  • De koopwoning is voor eigen bewoning
  • In de periode 2021-2025 niet eerder de éénmalige vrijstelling gebruikt.

Persoonlijke vrijstelling:

De éénmalige vrijstelling is persoonlijk en indien u samen met uw partner een woning koopt zal dus gekeken worden naar beide situaties. Voldoet de ene wel aan de voorwaarden maar de ander niet? Dan zal de vrijstelling gedeeltelijk worden meegenomen. Welk gedeelte dit is, is afhankelijk van de eigendomsverdeling.

 

Bent u van plan een woning te kopen?, neem vrijblijvend contact met ons op zodat wij kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

Ook interesse in uniek persoonlijk advies?

Maak geheel vrijblijvend een afspraak!

Keurmerken

  • usp Innovatief
  • usp Dynamisch
  • usp Persoonlijke aandacht
  • usp Integraal advies