Pagina wordt geladen ...
zoeken

20-11-2019

Zorgverzekering 2020

De meeste zorgpremies zijn inmiddels bekend met betrekking tot de basisverzekering voor 2020. In veel gevallen een lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor.

Wat veranderd er allemaal:

 • Maximale collectiviteitskorting naar 5%
 • Eigenrisico blijft € 385,-
 • Uitbreiding basispakket
 • Verhoging zorgtoeslag

Meer hierover leest u hieronder.

 

2020 zorg

 

Maximale collectiviteitskorting:

De Minister voor Medische Zorg en Sport (dhr. Bruins) heeft besloten om meer transparantie te creëren  in de zorgverzekeringen. In Nederland worden basiszorgverzekeringen aangeboden onder verschillende labels/namen, maar deze zijn identiek aan elkaar.

Toch zit er soms een aanzienlijk verschil in premie.

 

Dit komt doordat onder het mom van collectiviteit kortingen van 10% tot soms zelfs 15% worden gegeven. Deze korting is vandaag de dag meer een markering instrument geworden dan een daadwerkelijk voordeel door het grootschalig inkopen via bijvoorbeeld een werkgever. Deze (fictieve) korting mag in 2020 nog maar maximaal 5% zijn.

 

Wat heeft dit voor gevolgen op mijn zorgpremie?

De basispremie is bij de meeste verzekeraars licht gestegen. Aangezien ongeveer 66% via een collectief verzekerd is, is de kans groot dat ook jij toch aanzienlijk meer gaat betalen voor je zorgverzekering. Wellicht is het verstandig om daarom eens kritischer te kijken naar de zorgverzekering.

 

Eigenrisico:

Het kabinet heeft besloten om het eigen risico te bevriezen tot 2022. Dit betekent dat het eigen risico in 2020 hetzelfde blijft als vorig jaar, namelijk € 385,-

 

Uitbreiding basispakket:

De overheid bepaald jaarlijks wat er vergoed zal worden vanuit de basis zorgverzekering. Voor 2020 zijn er 4 veranderingen:

 • Stoppen met roken zal goedkoper worden, het eigen risico voor de begeleiding zal komen te vervallen.
 • Uitbreiding van vergoedingen voor medicijnen voor de behandeling van kanker en MS. De medicijnen Abemaciclib en Durvalumab, (kanker) en Fampyra (MS) worden ook in 2020 vergoed.
 • Specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten wordt in 2020 ook vergoed.
 • Logeervergoeding van max. € 75,- voor patiënten die niet worden opgenomen maar wel 3 dagen achter elkaar voor een behandeling heen en weer moeten reizen.

 

Verhoging Zorgtoeslag:

Het kabinet heeft afgesproken dat, ten opzichte van 2019, de zorgtoeslag in 2020 zal stijgen. Dit heeft mede te maken met de stijging van de premies.

 

Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag, want dit is afhankelijk van het inkomen en de gezinssituatie.

 

Heb jij het nieuwe aanbod al ontvangen? Kijk dan eens kritisch naar de verzekering. Tot 31 december 2019 heb je de tijd om de zorgverzekering aan te passen of zelfs over te stappen naar een andere verzekeraar.

 

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Maak dan een afspraak met ons. We helpen u graag bij het vinden van de zorgverzekering die bij u past.

 

Ook interesse in uniek persoonlijk advies?

Maak geheel vrijblijvend een afspraak!

Keurmerken

 • usp Innovatief
 • usp Dynamisch
 • usp Persoonlijke aandacht
 • usp Integraal advies