Pagina wordt geladen ...
zoeken

20 januari 2021 door Martijn Martowirono

 

Nieuwe regels voor het vliegen met drones.

Vanaf 31 december 2020 is de Nederlandse regelgeving vervangen voor de Europese regelgeving. Hierdoor gelden in alle EU landen dezelfde regels om zo de veiligheid te verbeteren. De regelgeving betreft niet alleen de grotere drones voor zakelijk gebruik, maar ook de kleine (speelgoed) drones vallen onder deze regelgeving.

 

drone banner

 

Regels en eisen afhankelijk van het risico.

De afgelopen jaren is het gebruik van drones enorm gestegen voor zowel particulier als voor zakelijke gebruik. Zo gaat bijvoorbeeld een inspectie van gebouwen o.i.d. aanzienlijk makkelijker, en gebruikt de overheid(politie) ook steeds vaker een drone voor bijvoorbeeld het onderzoeken van een plaats delict of locatie van een ongeval.

 

Logischerwijs zit er natuurlijk verschil in het type drone, de locatie van de drone en de toepassing ervan. Het risico is dus per situatie verschillend. Tussen het vliegen op een grasveld met een lichte drone, of boven een groep mensen en/of gebouwen met een zware drone zit veel verschil. Om deze reden zijn in de Europese regelgeving 3 categorieën opgenomen namelijk:

  • Open categorie (laag risico) 
  • Specifieke categorie (gemiddeld risico)
  • Gecertificeerde categorie (hoog risico)

Bekijk voor meer informatie het onderstaande filmpje van de RDW over de nieuwe Europese regelgeving. Deze informatie is ook terug te lezen op de website van de rijksoverheid en de RDW.

 

 

Drones en aansprakelijkheidsverzekering.

Een verzekeringsplicht is er niet voor iedereen, toch is het verstandig om te kijken of de aansprakelijkheidsverzekering wel de juiste dekking biedt. Ook al ben je voorzichtig, door een defect van de drone, of invloed van buitenaf kan het toch gebeuren dat je de controle over de drone verliest en dat er schade aan derde ontstaat.

 

Vlieg je wel eens met een drone?

Neem dan contact op om zeker te zijn dat je zorgeloos kan blijven vliegen.

Maak geheel vrijblijvend een afspraak!

Bron:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone/nieuwe-regels-drones

https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/drone/het-vliegbewijs-en-het-exploitantnummer-van-een-drone/aanvragen-vliegbewijs-of-exploitantnummer-van-een-drone

Keurmerken

  • usp Innovatief
  • usp Dynamisch
  • usp Persoonlijke aandacht
  • usp Integraal advies