Pagina wordt geladen ...
zoeken

09 februari 2020 door Joris Leppers

Wij willen gaan trouwen, maar waarom?

 

Vandaag (9 februari) is het de dag van het huwelijk en een mooi moment om eens goed stil te staan bij het huwelijk.

Waar het huwelijk vroeger vaak een verplichting was, en in sommige gevallen zelfs door de ouders gearrangeerd, trouwt men vandaag de dag gelukkig om andere redenen.

 

De reden om vandaag de dag te gaan trouwen is uit liefde en om elkaar eeuwige trouw te beloven, om praktische redenen of omdat het door familie of omgeving verwacht wordt als er kinderen in het spel komen. Het kan de droom van hem zijn, maar is het meestal van haar.  Wat houdt een huwelijk eigenlijk in?

Trouwen banner blog

 

Beperkte gemeenschap van goederen:

Sinds 1 januari 2018 geldt er bij een huwelijk automatisch een beperkte gemeenschap van goederen.

Voor 2018 was dit automatisch volledige gemeenschap van goederen (zie huwelijkse voorwaarden).

 

  • Tijdens het huwelijk opgebouwde bezittingen en schulden worden gezamenlijk, evenals een bedrijf dat tijdens het huwelijk is opgestart.
  • Gezamenlijke bezittingen van voor het huwelijk blijven gemeenschappelijk,
  • Privé bezittingen van voor het huwelijk blijven na het huwelijk ook privé bezit,
  • Erfenissen en schenkingen voor en tijdens het huwelijk zijn nooit gemeenschappelijk.

Bij een scheiding moet wel aantoonbaar zijn dat een bepaald bezit privé is en niet gezamenlijk.

Kan dit niet? Dan zal het hoogstwaarschijnlijk als gemeenschappelijk worden aangewend.

Om deze discussies te voorkomen is het verstandig om vooraf dit vast te leggen.

 

Huwelijkse voorwaarden:

Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden zijn er afspraken gemaakt over het gemeenschap van goederen. Hierin zijn er 3 mogelijkheden:

  • Volledige uitsluiting van gemeenschap van goederen. Hierbij is wel het testament van groot belang, met name ten aanzien van de woning.
  • Gemeenschap van goederen (normaal huwelijk voor 2018)
    Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn alle bezittingen die voor en tijdens het huwelijk zijn verkregen gemeenschappelijk. Uitzonderingen zijn: een erfenis met uitsluitingsclausule (tegenwoordig niet meer noodzakelijk), pensioen, en verknochte goederen
  • Beperkte gemeenschap met verrekenbeding

Dit moet echter wel bijgehouden worden en dit dient jaarlijks uitgevoerd te worden. Daarbij is het eveneens mogelijk om ad hoc (bijv. in het geval van overlijden) de huwelijkse voorwaarden te laten vervallen of aan te passen naar “gemeenschap van goederen”, waardoor er mogelijk minder erfbelasting afgetikt hoeft te worden. Het risico van het niet bijhouden is dat het huwelijk gezien wordt als een normaal huwelijk (vanaf 2018 natuurlijk de beperkte gemeenschap).

Huwelijkse voorwaarden moeten door een notaris worden vastgelegd, en indien deze tijdens het huwelijk worden opgemaakt dient deze eerst worden goedgekeurd door de rechtbank.

 

banner 2 trouwen


Alternatieven

Geregistreerd partnerschap

Het is eveneens een mogelijkheid om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. In feite gelden dan dezelfde regels als bij een huwelijk. Indien het geregistreerd partnerschap voor 1 januari 2018 is aangegaan, geldt een gemeenschap van goederen. Indien het geregistreerd partnerschap na 1 januari 2018 is aangegaan, geldt de beperkte gemeenschap van goederen, waarbij ook de beginsituatie vastgesteld dient te worden.  Er zijn drie verschillen:

  • Als er geen minderjarige kinderen zijn, hoef je niet naar de rechter in het geval van een scheiding.
  • Het geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed i.t.t. het huwelijk.
  • Bij trouwen moet u elkaar het ja-woord geven; dit is niet verplicht bij een geregistreerd partnerschap.

 

Samenlevingscontract

Eigenlijk is al het bovenstaande puur vanuit een financieel oogpunt niet aantrekkelijk. In een samenlevingscontract kan je namelijk makkelijker inregelen wat je precies wil, terwijl dat bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap niet mogelijk is. En bij huwelijkse voorwaarde zullen de kosten aanzienlijk hoger zijn. Je kan daarom ook best trouwen voor de kerk (is niet wettelijk) of voor de bühne, met ring en al, maar regel het voor de wet middels een samenlevingscontract.

 

In principe blijf je twee vreemden voor de wet, maar kunnen jullie keuzes maken wat in het gemeenschappelijke eigendom zal (gaan) vallen. Bijvoorbeeld schulden en bezittingen. Dit is ook makkelijker om op een later moment weer aan te passen.

 

Op het moment dat jullie bijvoorbeeld uit elkaar gaan (laten we er niet vanuit gaan, maar de statistieken zeggen helaas anders) levert het daarbij veel minder problemen op, (omdat alles al is vastgesteld, maar denk ook hier om te verrekenen).

Daarbij is er standaard geen sprake van partneralimentatie, tenzij dit als zorgplicht is opgenomen in het samenlevingscontract.

 

Maar ook als een bedrijf zal worden opgericht biedt dit een soort bescherming. Niet alleen in het geval van een scheiding maar ook in het geval van een faillissement blijft de partner buiten spel.

 

Er zijn wel een aantal nadelen:

  • Bij een samenlevingscontract kan je niet elkanders achternaam aannemen.
  • Je moet ook een testament laten opmaken om de nalatenschap goed te regelen. Je bent namelijk niet elkaars erfgenaam. Doe je dit niet, dan zullen de kinderen of ouders anders alles erven in het geval van overlijden. Vader moet eventuele kinderen wel erkennen.
  • Niet automatisch recht op elkaars pensioen, dit dient zelf geregeld te worden indien gewenst.

 

Meer weten over de mogelijkheden ?

Maak geheel vrijblijvend een afspraak!

 

Keurmerken

  • usp Innovatief
  • usp Dynamisch
  • usp Persoonlijke aandacht
  • usp Integraal advies