Pagina wordt geladen ...
zoeken

23-09-2021 door Martijn Martowirono

Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen ( WAM)

In een particuliere en zakelijke aansprakelijkheidsverzekering zijn een aantal standaard uitsluitingen opgenomen. De uitsluiting van motorrijtuigen is misschien wel de bekendste en misschien wel de belangrijkste. Het is bij wet geregeld dat voor motorrijtuigen verplicht een WAM-verzekering afgesloten dient te worden voordat u aan het verkeer mag deelnemen.

 

Voorbeelden van motorrijtuigen met een verzekeringsplicht zijn:

  • Auto, bestelbus vrachtwagen.
  • Motor, motorscooter, trike
  • Quad
  • Scooter, brommer, snorfiets , speed-pedelec
  • Eventuele overige voertuigen met kenteken die op naam geregisterd staan

voertuigen

 

Voor  de meeste rijtuigen gaat de verzekeringsplicht in zodra deze bij het RDW op naam zijn gezet. Gebruikt u het rijtuig voor een langere periode niet,  of is het technisch gezien niet eens mogelijk om met het rijtuig aan het verkeer deel te nemen, dan blijft de verzekeringsplicht toch van kracht. In dit geval dient u het rijtuig te schorsen. Hierdoor zal de verzekeringsplicht en eventueel belasting en apk plicht komen te vervallen. Dit zijn meestal de rijtuigen die daadwerkelijk voorzien zijn van een kenteken zoals bijvoorbeeld een auto, motor of bromfiets.

 

Bijzondere bromfietsen:

Sinds een aantal jaren is er een aanzienlijke groei in het aantal nieuwe type elektrische motorrijtuigen die niet harder gaan dan 25 km/uur. Deze rijtuigen zijn gebundeld in de categorie bijzondere bromfietsen. Een aantal voorbeelden van deze rijtuigen zijn Segways, E-Step, zappy3’s en de beruchte STINT. Mits het rijtuig is goedgekeurd kan er een verzekering worden afgesloten en mag dit rijtuig gebruikt worden op de openbare weg.  Voor bijvoorbeeld een Segway is geen rijbewijs nodig, geldt er wel een minimale leeftijd van 16 jaar en dient verzekerd te zijn voordat deze de openbare weg op mag.

 

Niet naleven van de verzekeringsplicht:

Voldoet de eigenaar niet aan de verzekeringsplicht dan kan deze een fikse boete verwachten. Het RDW doet steekproefsgewijs controles en daarnaast kan de bestuurder staande worden gehouden door de politie. De boete voor het niet voldoen aan de verzekeringsplicht kan oplopen tot € 600,- in het geval van een (bestel)auto, en € 430,- in het geval van een bromfiets.

 

politie 1

 

Niet toegestaan op openbare weg:

Naast de goedgekeurde rijtuigen zijn er veel rijtuigen die niet zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Voor deze rijtuigen is geen verzekering af te sluiten en is schade niet verzekerd op de particuliere of zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Voorbeelden hiervan zijn de meeste elektrische steps, hoverboards, Airwheel, maar ook een E-bike die, in tegenstelling tot de normale E-bike, niet stopt met aandrijving bij 25 of 45 km/uur.

hoever

 

Voertuigen zakelijk gebruik:

Als bedrijf kunt u gebruik maken van werkmaterieel. Zodra het gaat om materieel wat zichzelf op eigen kracht kan voortbewegen valt ook deze onder de verzekeringsplicht. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan elektrisch aangedreven palletwagen, vorkheftruck, hoogwerker, zitmaaier of dumper (gemotoriseerde kruiwagen). Met een werkmaterieel verzekering kunt u naast deze verplichte verzekering ook een beperkt of volledig casco risico verzekeren. 

 

Onverzekerde voertuigen:

In het geval van bijvoorbeeld een auto of motor wordt je automatisch gewezen op de verzekeringsplicht en de consequenties. Bij veel andere rijtuigen is dit niet het geval. Om deze reden rijden er bewust en onbewust nog veel rijtuigen onverzekerd rond.

De grootste groep is zich gewoon weg niet bewust van de verzekeringsplicht en gaat er vaak ook vanuit dat de aansprakelijkheidsverzekering die ze hebben er wel dekking voor biedt.

 

Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren ( AVP)

In het geval van een particulier zijn dit meestal de elektrische stepjes die je op straat of op de camping tegen komt en de hoverboards waar de kinderen en jongeren mee spelen. Vaak denkt men dat het wel verzekerd is maar AVP verzekeraars bieden in het geval van schade geen dekking.

In sommige voorwaarden staat dat schade veroorzaakt met elektrisch aangedreven speelgoed verzekerd is, maar voor de wet en door verzekeraars worden deze rijtuigen niet gezien als speelgoed.

Ondanks dat de rijtuigen niet toegestaan zijn op de openbare weg ( dus ook niet op de stoep ) en dat ze onverzekerbaar zijn, mogen ze in Nederland wel gewoon worden verkocht. En bij de verkoop staat/wordt niet altijd even duidelijk dat ze niet zijn toegestaan op de openbare weg. Dit kan natuurlijk voor verwarring zorgen.

hoogwerker

 

 

Aansprakelijkheidsverzekering bedrijven ( AVB)

Zakelijk gezien kan het zijn dat een gemotoriseerde kruiwagen of elektrische paletwagen aangeschaft wordt als hulpmiddel/gereedschap en misschien zullen deze rijtuigen misschien wel nooit op de openbare weg komen. De link met motorrijtuig zal dan meestal niet worden gelegd.

Een echte verzekeringsplicht is vaak niet van toepassing. Een hoogwerker mag in principe niet op de openbare weg,  maar zolang deze zonder gevaar voor het overige verkeer via de openbare weg van de ene werkplek naar de andere werkplek rijdt zal dit geen consequenties hebben. In het geval van bijvoorbeeld een letselschade is er wel degelijk een probleem, deze schade is niet verzekerd op de AVB.

 

Benieuwd hoe het is geregeld op uw verzekering? Of zoekt u informatie over de mogelijkheden in uw situatie?

Maak geheel vrijblijvend een afspraak!

Keurmerken

  • usp Innovatief
  • usp Dynamisch
  • usp Persoonlijke aandacht
  • usp Integraal advies